De huisarts of een verpleegkundige in het ziekenhuis verwijst u door naar Thuiszorg Dichtbij. Natuurlijk kunt u zelf ook aangeven dat u zorg wenst van Thuiszorg Dichtbij bij de huisarts, verpleegkundige of uw naaste. De verwijzer (huisarts, verpleegkundige, uw naaste) neemt vervolgens contact met ons op.
Vervolgens maken wij met u een afspraak voor een intakegesprek om te inventariseren welke zorg u nodig heeft. Aan de hand van dit gesprek stellen wij een indicatie, ontwikkelen wij in samenspraak met u een zorgplan en stellen wij een team van passende en deskundige zorgverleners samen.
Intakegesprek
Het eerste contact vindt plaats met de zorgstarter. De zorgstarter is een zeer ervaren verpleegkundige die bij u thuis of in het ziekenhuis komt voor het intakegesprek. Indien u dat wilt, kan uw partner, dochter/zoon of een andere naaste bij dit gesprek aanwezig zijn.
Tijdens het intakegesprek nemen we de tijd om uw zorgvraag te verhelderen, uw wensen en verlangens in kaart te brengen, zorgen te bespreken en vragen te beantwoorden.
Aan de hand van gerichte vragen stellen wij vast welke verpleegkundige zorg u nodig heeft. Het kan zijn dat uw 24-uurszorg nodig heeft, maar het kan ook zijn dat u met nachtzorg of blokuren toe kan.
Indicatie
Naar aanleiding van o.a. het intakegesprek stelt de zorgstarter uw indicatie vast. De indicatie bepaalt welke zorg vergoed wordt. Als u al een indicatie via de Wlz (Wet Langdurige Zorg) heeft en palliatieve zorg nodig heeft, dan vragen wij samen met u bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) de palliatief terminale zorg aan.
Meer informatie over financiering
Zorgplan
Onderdeel van de indicatiestelling is het opstellen van een zorgplan. Dit gebeurt in samenspraak met u. Het is bedoeld om afspraken vast te leggen over de precieze invulling van uw zorg. U dient het zorgplan te ondertekenen voor akkoord.
Uw zorgbehoefte evalueren wij continu samen met u. Soms is er tijdens een zorgtraject (plotseling) meer zorg nodig, soms is er minder zorg nodig dan aanvankelijk gedacht werd. Wanneer uw zorgbehoefte wijzigt, dan wordt ook de indicatie en het zorgplan aangepast.
Het zorgteam
De zorgstarter brengt tijdens de intake uw persoonlijke situatie in kaart, zodat hij/zij een beeld krijgt van welke zorgverleners goed zouden passen binnen uw thuissituatie. Wordt er bijvoorbeeld gerookt in huis? Zijn er huisdieren aanwezig? Is privacy voor u erg belangrijk? Ziet u op tegen de zorg en/of tegen onbekenden in uw huis? Ook wordt er gekeken naar welke zorg uw mantelzorgers zelf kunnen en willen blijven verlenen. Kortom: hoe kunnen we de zorg zo goed mogelijk met elkaar laten verlopen?
Het zorgteam proberen we zo klein mogelijk te houden. Het streven is maximaal vijf vaste zorgverleners.